Le Droit Humain

Internationale Gemengde Vrijmetselaarsorde

LE DROIT HUMAIN

Belgische Federatie

Internationale Gemengde Vrijmetselaarsorde - Le Droit Humain

Meer dan een eeuw geleden opgericht om binnen de Vrijmetselarij de gelijkheid tussen mannen en vrouwen te bevestigen, “Le Droit Humain” is de enige Internationale Gemengde Vrijmetselaarorde.

Zij is aanwezig op de vijf werelddelen. Zij dringt geen enkel dogma op. Zij eist van haar leden geen enkel geloof in het bestaan van een opperwezen of van een scheppend beginsel.

De Orde is samengesteld uit autonome Federaties, Pioniersfederaties en Pioniersloges verspreid in zo’n zestig landen.

Het wetgevend orgaan van de Orde is het Internationaal Convent, dat samenkomt om de vijf jaar. Daar zijn alle Federaties vertegenwoordigt. Daarnaast worden internationale colloquia georganiseerd met als doel te reflecteren rond onderwerpen met betrekking tot de Maçonnieke idealen en hoe ze in de praktijk om te zetten.

Haar grondwet stelt:

Artikel 1 – Grondslag van de Orde
De Internationale Gemengde Vrijmetselaarsorde LE DROIT HUMAIN bevestigt de gelijkheid van man en vrouw. Door het afkondigen van LE DROIT HUMAIN, wil de Orde dat alle mensen over de gehele wereld in gelijke mate maatschappelijke gerechtigheid zouden genieten in een mensheid bestaande uit vrije broederlijk georganiseerde samenlevingen.

Artikel 2 – Doelgerichtheid van de Orde
Samengesteld uit vrijmetselaars die broederlijk verenigd zijn in hun diversiteit, zonder onderscheid van sociale, etnische, filosofische of godsdienstige achtergrond, legt de Orde, om dit doel te bereiken, een rituele en symbolische methode op, met behulp waarvan haar leden hun tempel bouwen voor de vooruitgang en de vervolmaking van de mensheid.

Artikel 3 – Beginselen van de Orde
Trouw aan het principe van “laïciteit”, met respect voor de absolute gewetensvrijheid van eenieder, arbeiden de leden van de Orde eraan de beginselen van vrijheid, gelijkheid en broederschap vaste vorm te geven en aan de verwezenlijking van de grootst mogelijke morele, intellectuele en geestelijke ontwikkeling voor alle mensen, hetgeen de eerste voorwaarde is voor het geluk dat ieder individu kan bereiken binnen een broederlijk georganiseerde mensheid. In haar acties wil de Orde zorgen voor harmonie tussen de mens en de natuur als geheel, die essentieel is voor ons leven en dat van onze nakomelingen.

Artikel 4 – Doelstellingen van de Orde
De Orde verkondigt geen enkel dogma en weert elke vorm van dogmatisme; zij legt zich toe op het zoeken naar  waarheid.  Daarom mogen discussies of debatten over politieke of religieuze vraagstukken in de werkplaatsen, in geen geval een ander doel hebben, dan de leden voor te lichten en hen in staat te stellen met meer kennis van zaken hun plichten als vrijmetselaar te vervullen.

Belgische Federatie Le Droit Humain

De Federatie

In 1912 werd in België de eerste gemengde Loge opgericht. In 1928 waren er acht Loges waardoor de Belgische Federatie Le Droit Humain opgericht kon worden. Zo kreeg een Internationale Gemengde Orde officieel een plaats binnen de Belgische Vrijmetselarij.

Vandaag telt de Federatie 7800 leden. Deze arbeiden in 112 Loges verspreid over heel België . Deze Loges zijn Franstalig, Nederlandstalig en tweetalig. De Belgische Federatie Le Droit Humain is in aantal de tweede grootste Federatie binnen de Internationale Gemengde Vrijmetselaarsorde. Ook in België is zij in aantal de tweede grootste Maçonnieke organisatie en de grootste gemengde organisatie.

Zij heeft broederlijke relaties met de andere niet-dogmatische Obediënties, waarbij de specifieke eigenheid van iedere Obediëntie geëerbiedigd wordt. Zij is medeondertekenaar van een Gemeenschappelijke Verklaring met het Grootoosten van België , de Grootloge van België, de Vrouwengrootloge van België en Lithos Confederaties van Loges. Deze Obediënties hebben eveneens een verklaring ondertekend met hun Franse ambtgenoten: de Fédération Française du Droit Humain, de Grand Orient de France, de Grande Loge de France en de Grande Loge Féminine de France. Zo geven zij uitdrukking aan hun gemeenschappelijke visie.

Binnen de Internationale Gemengde Vrijmetselaarsorde is de Belgische Federatie democratisch en autonoom georganiseerd. De 1112 Loges worden vertegenwoordigd binnen een nationaal wettelijke orgaan, het Nationaal Convent. Dit Convent vergadert meerdere keren per jaar en verkiest jaarlijks haar uitvoerend orgaan, de Nationale Raad. Deze wordt voorgezeten door de Grootmeester Nationaal.

Jaarlijks verkiest elke Loge haar Officieren dignitarissen (bestuursleden) die samen, onder het voorzitterschap van de Achtbare Meester (de Voorzitter), de Logewerkzaamheden leiden.

Alle Loges werken volgens de Aloude Aangenomen Schotse Ritus met verschillende ritualen, weerspiegeling van hun eigenheid en aandachtsvelden. Zij vormen een hechte verzameling, rijk aan diversiteit.

Gelijkwaardigheid tussen man en vrouw, een autonoom beheer, een democratische organisatievorm, individuele vrijheid van de Vrijmetselaar en van zijn Loge overeenkomstig aan de Maçonnieke waarden, van het internationalisme, van openheid ten opzichte van grote maatschappelijke problemen, van persoonlijke evolutie door het initiatieke parcours, dit is wat de Belgische Federatie Le Droit Humain wil bieden aan haar leden.

De Loges

Binnen de Belgische Federatie Le Droit Humain vergaderen de Loges één tot vier keer per maand. Zij werken naar eigen keuze ofwel aan de Vooruitgang van de Mensheid ofwel ter ere van de Opperbouwmeester van het Heelal ofwel beide.

Iedere Loge is vrij haar Werkzaamheden te wijden aan de studie van de symbolen, aan het arbeiden aan zichzelf en/of aandacht te hebben voor maatschappelijke problemen… Alle thema’s die betrekking hebben op de mens in het algemeen of op zijn unieke karakter komen aan de orde: zowel filosofische, spirituele, maatschappelijke, psychologische, intellectuele en sociale en aspecten weerhouden de aandacht. 

Een lezing (een “bouwstuk”) heeft tot doel aan te zetten tot een persoonlijke reflectie over zichzelf en in relatie tot anderen. Hierbij blijft men trouw aan de grote Maçonnieke principes: het eerbiedigen en het verdedigen van de gelijkheid, de vrijheid en de menselijke waardigheid.

Na de uiteenzetting mag iedere Vrijmetselaar zich uitspreken. Hij zal hierbij zijn emoties beheersen en zich uitdrukken zonder vooroordelen. Het debat wordt in driehoeksvorm georganiseerd zodat iedereen de gelegenheid krijgt vrijuit te spreken. Degene die in de Loge de principes van luisterbereidheid en respect ten aanzien van anderen oefent, zal ook buiten de Loge deze principes van verdraagzaamheid toepassen.

 

De Hogeren Graden

Van bij de inwijding in de Leerlingengraad doorloopt de Vrijmetselaar een traject in drie stappen (drie graden: Leerling, Gezel, Meester) met als doel zich te vervolmaken.

Nadien kan hij, indien hij dat wenst, zijn initiatieke weg verder zetten. De Aloude en Aangenomen Schotse Ritus (AASR) telt 33 graden.

Vanuit een symbolische Loge kan de weg verder gezet worden in een Vervolmakingsloge, een Kapittel, de Areopagus, het Consistorium, en de Hoge Raad – 33e graad.

Deze progressie verloopt binnen de verschillende Werkplaatsen in een niet-dogmatisch kader, via beschouwingen die hun oorsprong vinden in de ritualen en de symboliek die daaruit volgt.  Iedere fase biedt de mogelijkheid de zin van deze zoektocht te begrijpen en te doorgronden. Hierdoor ontdekt men nieuwe mogelijkheden voor zijn persoonlijke ontplooiing en voor het ontwikkelen van handelingen met als doel de Vooruitgang van de Mensheid.

De Vrijmetselarij

Wat ze is...

De Vrijmetselarij is een initiatiek genootschap dat “ vrije en rechtschapen” mannen en vrouwen verenigt die bekommerd zijn om hun persoonlijke vervolmaking en  bereid zijn zichzelf in vraag te stellen. Zij willen willen samen of individueel nadenken over de ethische, solidaire en sociale evolutie van de Mensheid en hun bettrokkenheid hierbij concretiseren. De Vrijmetselarij steunt op de symboliek van de bouwmeesters waarvan zij zowel de waarden, de methode als de middelen aanwendt om een broederlijke band te creëren tussen mensen die, zonder haar, elkaar nooit zouden hebben ontmoet.

De Vrijmetselarij stelt hen voor samen te werken aan de Vervolmaking en aan de Vooruitgang van de Mensheid, met respect voor haar diversiteiten. Essentieel voor de Vrijmetselarij zijn de principes van vrijheid, gelijkheid, verdraagzaamheid, het verwerpen van alle dogma’s. Zij stelt een zoektocht, een streefdoel voor. De Vrijmetselarij die Le Droit Humain voorstelt is niet-dogmatisch.

De symbolische methode biedt aan de ingewijde de mogelijkheid zichzelf beter te leren kennen, te werken aan zijn persoonlijke Vervolmaking en aan de Vooruitgang van de Mensheid. Zij eist persoonlijke inzet om zich actief en oprecht te engageren. De gedachtewisselingen verlopen volgens de principes van het Vrij Onderzoek en volgens een specifieke methode. Door gebruik te maken van Maçonnieke rituelen en symbolen maakt zij het respectvol luisteren naar andermans standpunten mogelijk

De rituelen eigen aan de initiatieke methode nodigen uit tot zelfkennis en creëren een positieve open sfeer. Het is geen methode die onderwijst, maar openheid teweegbrengt. Zij stimuleert de geest, roept emoties op en zet aan tot nadenken en meditatie.

Wat ze niet is...

Het is geen godsdienst, noch een serviceclub, noch een handelsvereniging, zij heeft geen therapeutisch doel en is zeker geen sekte.

Van bij haar ontstaan werd de Vrijmetselarij dikwijls bestempeld als een “geheim genootschap”. Iedere Vrijmetselaar mag zich op persoonlijke titel als zodanig kenbaar maken, maar hij mag onder geen enkele voorwaarde de Maçonnieke hoedanigheid van andere leden onthullen.

Er zijn Vrijmetselaars die discreet willen blijven over hun Maçonniek lidmaatschap omdat enge of onverdraagzame geesten verkeerde interpretaties hebben verspreid die een vals beeld schetsen van de Vrijmetselarij en schandelijk kunnen zijn voor hun persoon. De geschiedenis heeft, helaas, aangetoond dat mensen vervolgd werden (velen onder hen werden ter dood gebracht of in concentratiekampen opgesloten) met als enige reden dat ze Vrijmetselaar waren.

Bijgevolg is de Vrijmetselarij voornamelijk discreet.
Het ware geheim van de Vrijmetselarij huist in de persoonlijke ervaring van elkeen, en juist daarom is het niet communiceerbaar.

Lakensestraat 73, 1000 Brussel
Tél. : +32 2 223 06 04 – Mail : info@mbfm.be

Belgisch Museum van de Vrijmetselarij

De Belgische Federatie van Le Droit Humain is een actief lid van het Belgisch Museum van de Vrijmetselarij.

Voor u, uw vrienden (vrijmetselaars of niet), voor jongeren en scholen, biedt het museum u verschillende mogelijkheden voor gepersonaliseerde bezoeken:

  • Bezoek het museum en de tempels van de Lakensestraat (GOB)
  • Bezoek voor jongeren
  • Conferentie in een tempel voor scholen
  • 70 minuten voor 7 Meesterwerken
  • Maconnieke wandeling door Brussel

Vragen - Antwoorden

Hoewel de Vrijmetselarij al meerdere eeuwen bestaat, doch is het slechts op het einde van de 19e eeuw dat er een gemengde Vrijmetselarij, die gelijke rechten voor man en vrouw opeiste, tot stand kwam. Zo hebben Maria Deraismes en Georges Martin de Internationale Gemengde Vrijmetselaarsorde Le Droit Humain opgericht, verwijzend naar de Universele Verklaring van de Mensenrechten.

Le Droit Humain is een onafhankelijke organisatie die niet gesubsidieerd wordt. Haar leden betalen dus een bijdrage die de kosten van het secretariaat, de vergaderlokalen, enz…dekken.

Le Droit Humain is geen sekte, noch een kerk. Zij beroept zich niet op geopenbaarde waarheden, op geen enkele godheid, geen enkel dogma. Zij biedt aan haar leden een volledige vrijheid aan denken.

Kandidaten moeten minstens 21 jaar zijn.

De leden van de Internationale Gemengde Vrijmetselaarsorde Le Droit Humain zijn verspreid over de gehele wereld en groeperen zich in Pioniersloges, Jurisdicties en Federaties als een Gemengde Vrijmetselaarsorde waarvan de principes hernomen zijn in de “Internationale grondwet”, die van toepassing is op alle leden los van hun gevoeligheden en hun cultuur.

Le Droit Humain is opmerkzaam en gevoelig voor de grote maatschappelijke problemen door haar standpunt te geven over belangrijke onderwerpen zoals ethische kwesties, gelijkheid, opvoeding (onderwijs?), armoede, persoonlijke verantwoordelijkheid of gewetensvrijheid…

Op politiek vlak neemt de Belgische Federatie van Le Droit Humain stelling indien de basiswaarden, die zij verdedigt, aangevochten worden. Zij heeft een bijzondere belangstelling voor de Europese constructie.

“Vooruitgang van de Mensheid”, ontdaan van iedere deïstische connotatie, is een filosofisch niet-confessioneel concept die de Mens als maatstaf beschouwt.

“Vooruitgang van de Mensheid” moet begrepen worden als een persoonlijke intellectuele ontplooiing (= vooruitgang) van het individu en die via zijn handelingen in de “profane wereld” stapsgewijs ertoe zal leiden de waarden die wij verdedigen over de wereld.

De liberale of adogmatische Vrijmetselarij draagt de universaliteit uit en steunt zich op de openheid naar alle culturen. Zij beschouwt dat de Oppermeester van het Heelal als vrij uitdrukkingssymbool.
Het dient genoteerd dat binnen Le Droit Humain Werkplaatsen arbeiden voor de Opperbouwmeester van het Heelal of voor de Vooruitgang van de Mensheid.

Het woord Rituelen heeft twee betekenissen. In het algemeen betekent dit al wat ceremonieel is, maar meer precies betekent het regels en de ceremonies die toegepast worden binnen een gestructureerde context. De Vrijmetselarij omvat meerdere Ritussen met gemeenschappelijke elementen met bijzondere kenmerken.

Le Droit Humain arbeidt volgens de “Aloude en Aanvaarde Schotse Ritus”.

De frequentie van de vergaderingen hangt af van de Loge: twee keer per maand of iedere week. Aanwezigheid is vereist, uitgezonderd bij overmacht.

De Internationale Gemengde Vrijmetselaarsorde Le Droit Humain is samengesteld uit Vrijmetselaars, mannen en vrouwen zonder etnisch, filosofisch of religieus onderscheid. De Belgische Federatie Le Droit Humain hanteert een adogmatische Vrijmetselarij: haar leden zijn vooral gehecht aan de vrijheid van geest van de persoon: vrijheid van denken, absolute gewetensvrijheid, weigeren van ieder dogma.

Het is gemakkelijker de Vrijmetselarij te verlaten dan er binnen te komen, het volstaat zijn ontslag in te dienen. Dit is wat de Vrijmetselarij onderscheidt van een sekte. Bovendien werken de Loges van Le Droit Humain op strikt democratische wijze.

In principe moet men twee peters hebben om toe te treden tot de Vrijmetselarij.
Iedere persoon die geïnteresseerd is in onze demarche en in onze doelstellingen, en die geen Vrijmetselaar (s) kent, kan een gemotiveerde kandidaatstelling indienen bij het Federaal Secretariaat.

De Belgische Federatie van Le Droit Humain heeft broederlijke banden met o.a. het Grootoosten van België, de Vrouwengrootloge van België, de Grootloge van België, Lithos Confederaties van Loges, …

De Vrijmetselarij staat open tot iedereen die ernaar streeft deel te nemen aan het uitwerken van alle huidige grote vraagstellingen: maatschappelijk, cultureel, ethisch en ook politiek in de meest verhevene betekenis t.w. het beheer van de staat. De sociologische diversiteit binnen de Loges is een essentiële verrijkingsfactor voor de Vrijmetselarij.